Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku

Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku
zdroj: tisková zpráva

V rámci čtvrtého ročníku Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku proběhne v Praze happening.

Akce proběhne 25. ledna na václavském náměstí pod záštitou Evropské asociace proti rakovině děložního čípku a Ligy proti rakovině a v roli ambasadorek se jí zúčastní i známé české herečky Ivana Jirešová a Veronika Nová. Cílem je informovat všechny české ženy a dívky o příčinách rakoviny děložního čípku a především možnostech prevence. Symbolem Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku, který se uskuteční od 24. do 30. ledna, je brož ve tvaru Perly moudrosti. Boj s tímto onemocněním mohou zároveň všichni zájemci podpořit podepsáním celoevropské petice.

Účastníci happeningu mohou ve stanu na Václavském náměstí obdržet edukační letáky o rakovině děložního čípku či zdarma získat brož ve tvaru Perly moudrosti, jež představuje celoevropský symbol boje s tímto onemocněním. Zároveň budou moci zkonzultovat všechny své dotazy s přítomnými odborníky. Součástí akce bude i symbolické zapálení svíček za životy žen, které si nemoc v České republice každoročně vyžádá, a všichni návštěvníci zde mohou podepsat petici STOP rakovině děložního čípku (www.cervicalcancerpetition.eu). Jejím cílem je získat v rámci evropských zemí celkem jeden milion podpisů. Do dnešního dne petici podepsalo více než 625 tisíc Evropanů, téměř jednou třetinou podpisů přitom přispěli na pomoc dobré věci obyvatelé ČR.  Evropský týden prevence proti rakovině děložního čípku podporuje stejně jako v předchozích letech také farmaceutická společnost s vlastním výzkumem a vývojem GlaxoSmithKline.

 „Věřím, že tato edukační akce přispěje k lepší informovanosti českých žen a dívek o rakovině děložního čípku a možnostech, jak lze tomuto onemocnění účinně předcházet,“ říká předseda Ligy proti rakovině prof. MUDr. Zdeněk Dienstbier, DrSc.

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen hned po rakovině prsu. Každoročně této zákeřné nemoci podlehne 250 tisíc žen na celém světě. V Evropě na rakovinu děložního čípku umírá jedna žena každých 18 minut. V České republice každý rok vyslechne tuto smutnou diagnózu více než 1000 žen a více než 400 pacientek této nemoci podlehne.

Příčinou nemoci jsou lidské papillomaviry (HPV), přičemž nejvíce nebezpečné jsou zejména viry  HPV 16 a HPV 18, které jsou zodpovědné přibližně za 70 % případů onemocnění. „Vznik rakoviny nezávisí na dědičných dispozicích, ženy se nejčastěji infikují onkogenními viry mezi 15. až  25. rokem života, přednádorové stavy nejčastěji diagnostikujeme u žen mezi 25. a 35. rokem a invazivní rakovinu nejčastěji mezi 30. a 60. rokem. Ohroženy jsou všechny sexuálně aktivní ženy a dívky. Spolehlivou ochranu proti HPV infekci nepředstavuje ani kondom,“ říká prof. MUDr. Lukáš Rob, CSc., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Důležitá je zejména prevence, tedy pravidelné návštěvy u gynekologa spojené s odběrem cytologie a očkování proti rakovině děložního čípku. Díky jejich kombinaci lze výskyt onemocnění významně snížit.

 „Myslím, že nejdůležitější jsou informace, tzn. aby ženy v naší zemi, ale i v ostatních evropských zemích věděly, jak se chránit před rakovinou děložního čípku a využívaly všechny možnosti prevence,“ říká zástupce jednoho z českých členů Evropské asociace proti rakovině děložního čípku, Dr. Ruth Tachezy. V rámci jednotlivých regionů Evropy přitom existují poměrně velké rozdíly ve výskytu onemocnění. Každý rok je rakovina děložního čípku diagnostikovaná u 30 tisíc žen ve východní Evropě, zatímco v západní Evropě onemocní ročně 12 tisíc a v severní Evropě 5 tisíc žen. Také úmrtnost na rakovinu děložního čípku je 2 – 4krát vyšší u žen ve východoevropském regionu oproti západoevropskému.