Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Premenstruační syndrom trápí většinu žen, jen málokterá se léčí

Premenstruační syndrom trápí většinu žen, jen málokterá se léčí
zdroj: tisková zpráva

Podrážděnost, deprese, problémy se soustředěním, tlak v prsou a pocit naplněného břicha trápí před menstruací většinu žen. U 30 procent jsou tak závažné, že jim zasahují do běžných denních aktivit. Největší potíže mají ženy mezi 22. až 35. rokem.

Premenstruační syndrom trvá tři až deset dní v měsíci, žena se dostává do konfliktů, takže trpí i její okolí, řekla dnes novinářům gynekoložka Kateřina Svojanovská. "Málokterá žena jde kvůli psychickým potížím ke gynekologovi.

Neuvědomí si, že nemusí k psychiatrovi a že jí gynekolog pomůže," uvedla. Syndrom má až 300 příznaků, v průběhu života se mění, diagnóza proto není snadná. "Neexistují žádné laboratorní testy či vyšetření. Klíčovým nástrojem je denní záznam potíží a jejich závažnosti, který si žena vede nejméně dva měsíce. K předběžné orientační diagnóze pomůže také dotazník, který žena vyplní doma nebo v ordinaci za pár minut," řekla lékařka.

Léčba začíná úpravou stravy, pokud žena plánuje těhotenství nebo jsou potíže mírné. Nutné je vyřadit z jídelníčku nápoje s kofeinem, omezit sůl, cukr a alkohol. Pomáhají doplňky stravy s vitaminem E, B 6, hořčíkem a vápníkem. Pro ženy přírodně založené jsou vhodné bylinky, zejména třezalka, ploštičník, drmek obecný a pupalka s vitaminem E. Od problémů ulevuje také cvičení, zejména některé speciální pozice jógy.

Závažnější obtíže se podle Svojanovské léčí za pomoci hormonálních tablet, jde o zablokování ovulačního cyklu, mohou se také podávat antidepresiva. Klasická hormonální antikoncepce, kdy žena sedm dní v 28denním cyklu nebere hormony, není podle Svojanovské vhodná. Pauza je příliš dlouhá, hladina hormonů se opět rozkolísá a příznaky se obnoví. Osvědčily se tablety, kde v 28denním cyklu jsou bez hormonů jen čtyři dny. Hladina se nerozkolísá a žena se celou dobu cítí dobře.