Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zateplení, které dýchá?

Zateplení, které dýchá?
zdroj: tisková zpráva

Vývoj v oblasti dodatečného zateplení jde neustále dopředu. To,co před pár lety bylo nemyslitelné, dnes patří k běžné stavitelské praxi. Stačí si vybrat ten správný produkt.

Investice do kvalitního zateplovacího systému se rozhodně vyplatí. Hlavní předností prémiových certifikovaných systémů je zejména dlouhá životnost.  

Polystyren jako fasádní izolant je u nás populární díky nízké ceně a snadné manipulaci na stavbě. Jeho nevýhodou je ale to, že brání jakémukoliv provětrávání zdiva. Pokud je koncentrace vlhkosti ve stěnách vyšší (například díky špatné hydroizolaci), může dojít až k nenávratnému poškození izolačního systému. Ostatně řada lidí, kteří si nechali zaizolovat dům běžným zateplovacím systémem s polystyrenem a pořídili si nová těsná okna, již s rozčarováním zjistila, že sice snížili náklady domu na vytápění, ale za cenu zvýšené vlhkosti a zhoršení vnitřního klimatu. Příliš vlhký vzduch v místnostech má přitom na svědomí vznik a bujení nebezpečných plísní, které jsou spouštěčem celé řady civilizačních chorob. Své nevýhody mají ale také izolace z minerální vlny, které stěny neuzavírají tolik jako polystyrenové systémy. Díky nesnadné manipulaci na stavbě s ní dělníci velmi neradi pracují, její aplikace je pracnější a tedy dražší. V případě zavlhlého zdiva u starších staveb je rovněž nevhodné izolovat dům právě minerální vlnou, protože pokud vlna navlhne, rychle ztratí své tepelněizolační schopnosti.

Izolační systém Baumit Open přispívá k lepšímu klimatu v interiéru. Je vhodný také na vlhké či zasolené zdivo, protože všechny jeho součásti jsou přibližně stejně paropropustné jako nejběžnější stavební materiál -cihla.

Investice do kvalitního zateplovacího systému se rozhodně vyplatí. Hlavní předností prémiových certifikovaných systémů je zejména dlouhá životnost. zdroj: tisková zpráva

Vhodným řešením pro investory, kteří chtějí minimalizovat rizika zateplení a prodloužit životnost fasád nebo pro stavby, u kterých hrozí riziko vlhnutí zdiva, je moderní zateplovací systém Baumit Open. Tento fasádní systém vyniká tím, že i po aplikaci dodatečné vrstvy izolantu nedojde ke zhoršení interiérového klimatu, navíc je možné izolovat i částečně vlhké či zasolené zdivo (v takových případech je vždy nutná individuální konzultace se specialistou firmy Baumit). Například pro domy, které byly letos zasaženy povodní a nestačily úplně vyschnout, představuje Baumit Open jediné schůdné řešení fasádního zateplení dostupné na našem trhu. Samotný izolant je tvořen tepelněizolačními deskami z perforovaného prodyšného polystyrenu Baumit open reflect. Ty jsou stejně prodyšné jako minerální vlna, navíc se s nimi jednoduše manipuluje a mají o 20 % vyšší izolační schopnost než běžný polystyren nebo minerální vlna. Celý systém včetně stěrek má stejné hodnoty paropropustnosti jako u nás nejběžnější stavební  materiál - cihla. Nedochází tak k typické kondenzaci vodních par na přechodu mezi jednotlivými vrstvami systému, což dodnes představuje největší ohrožení pro funkčnost a životnost izolačních systémů. Zásadním kritériem pro výběr systému Baumit Open může být i to, že je cenově srovnatelný spíše s polystyrenem než s drahou minerální vlnou.

Izolační systém Baumit Open přispívá k lepšímu klimatu v interiéru. Je vhodný také na vlhké či zasolené zdivo, protože všechny jeho součásti jsou přibližně stejně paropropustné jako nejběžnější stavební materiál -cihla. zdroj: tisková zpráva