Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Žij zdravě

Žij zdravě
zdroj: tisková zpráva

Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR nabízí i v letošním roce v rámci preventivních programů celostátní edukační kampaň Žij zdravě.

Žij zdravě se zaměřuje na zvýšení povědomí české veřejnosti v oblasti obezity, nadváhy a souvisejících zdravotních komplikací. Právě obezita se stává jednou z nejrychleji rostoucích civilizačních nemocí vyspělého světa. V České republice jí trpí každý pátý člověk. Každý třetí se potýká s nadváhou.

 „Problematika nadváhy a obezity by se rozhodně neměla podceňovat. Jsem rád, že Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR toto téma opět otevřela. Lidé si totiž často neuvědomují, že s ručičkou na váze se zvyšuje i zdravotní zátěž pro celý organizmus, a tím náchylnost k řadě onemocnění,“ upozorňuje prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., přednosta III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

A jaké konkrétní aktivity edukační kampaň Žij zdravě v letošním roce nabídne? Jedná se především o rozsáhlý portál věnovaný zdravému životnímu stylu www.ZijZdrave.cz, který poskytuje mnoho užitečných rad odborníků. Na návštěvníky v průběhu roku čeká kromě nového designu také série online poraden odborníků, reality show, ankety, soutěže o hodnotné ceny a řada interaktivních služeb, jako je například Můj deníček. Prostřednictvím této aplikace mohou účastníci sledovat vyváženost energetického příjmu a výdeje. V letošním roce proběhne již třetí ročník Jízdy kuchařů YesNeYes po českých a moravských základních školách se známou dvojicí kuchařů Filipem Sajlerem a Ondřejem Slaninou. Nového kabátu se dočkají i internetové stránky pro mladé www.YesNeYes.cz, kam budou mít teenageři možnost opět zasílat svá videa z vaření a vyhrávat zajímavé ceny.

Edukační kampaň Žij zdravě se ve spolupráci se Společností pro výživu zaměří také na školní jídelny. Ty budou moci využít rozšířené spektrum jídelníčků pro děti v rámci internetové aplikace na www.ZijZdrave.cz. Jídelníčky budou splňovat moderní doporučované výživové normy a budou připraveny v souladu s platnými předpisy. „Stravovacími návyky dětí a teenagerů se příliš mnoho projektů v České republice zatím systematicky nezabývá, přestože je to klíčové pro zamezení nadváhy a obezity dalších generací. VZP ČR se tomuto tématu věnuje dlouhodobě ve svých preventivních programech, jako je právě edukační kampaň Žij zdravě a jsem rád, že i v letošním roce bude tato aktivita, určená nejen našim pojištěncům, pokračovat,“ dodává Pavel Horák.

Projekt Žij zdravě cílí také na odborníky. Praktičtí lékaři budou mít možnost účastnit se kurzů praktické obezitologie, nebo využívat speciální publikaci určenou pro pacienty ohrožené obezitou. V závěru roku se chystá pokračování celostátního výzkumu věnovanému problematice obezity mezi českou populací. Ten je cenným informačním zdrojem především pro obezitology. Jeho garantem je III. interní klinika 2. LF UK a VFN.

Připomeňme, že nadváha a obezita trápí nejen dospělé, ale i děti. V České republice se s obezitou a nadváhou potýká celkem 13 % dětí ve věku 6 až 10 let. U starších dětí ve věku 11 až 15 let je to 14 % chlapců a 10 % děvčat. Zdravá strava je pro ně cizím pojmem. Čtvrtina z nich nesnídá a pouze 3 % si uvědomují, že zdravá strava znamená především jíst pravidelně a pestře. Právě jim bude určeno populárně naučné video na téma zdravý životní styl, ve kterém jim nejen jejich idoly z řad sportovců, umělců a zpěváků  ale i respektovaní odborníci na dětskou obezitu, poradí se správným stravováním.